Positiebepaling maakt het werk van de politie makkelijker én veiliger

De politie van Binche werkte mee aan een succesvolle pilot. Het doel was om efficiënter te communiceren met behulp van positiebepaling. Dit alles om de veiligheid van hun medewerkers te verbeteren.

Grote evenementen in goede banen leiden met positiebepaling

Het merendeel van de bevolking kijkt uit naar de carnavalsperiode. De beveiligers daarentegen worden bij het idee alleen al soms ‘badend in het zweet wakker’. Niet zo vreemd, want: hoe hou je een feest met meer dan 100.000 mensen, zoals in Binche, in de hand? De bezoekers zijn in feeststemming, hebben vaak net een slokje te veel op en ontpoppen zich tot een ander persoon door hun carnavalskledij. Afgelopen jaar werkte de politie van Binche mee aan een pilot, met als doel om efficiënter te communiceren met behulp van positiebepaling.

“Het is een groots evenement!” vertelt sergeant Jérémy Pâque van de brandweer van Binche. “Met 400 politieagenten, 300 veiligheidsmensen, 40 brandweermensen en een honderdtal gemeentearbeiders bewaken we de veiligheid van meer dan 100 000 carnavalsvierders. De organisatie van dit evenement begint al in november met het verzamelen van informatie van alle autoriteiten. Een kleine twee maanden later komt de ‘stoommachine’ van de organisatie pas echt goed op gang. Alles wordt in ‘sneltreinvaart’ in kaart gebracht. Van het opstellen van veiligheidsbarrières tot drankvergunningen en het in kaart brengen van de brandkranen; alles wordt tot in de kleinste details uitgewerkt.”

Fon Anlegg

Real-time zicht op alle teams

Om de veiligheid goed in de hand te blijven houden is innovatie noodzakelijk. Met de nieuwste technieken kan menig beveiligingsman met een gerust hart uitkijken naar het evenement. Dit jaar zette de politie van Binche een drone in om de locatie goed in kaart te brengen, met daarbij 21 draagbare radio’s van het ASTRID tetra netwerk. Deze radio’s waren uitgerust met nieuwe functiemogelijkheden zoals positiebepaling. Om dit te realiseren, contacteerden ze Fleet Complete. Hoewel het gebruik van deze techniek beperkt bleef tot de politie, kan nu al gezegd worden dat het succesvol was. Pietro Zacco, directeur operaties van de politiezone Anderlues/Binche vertelt over deze actie. “Positiebepaling maakt het gemakkelijk om het team te volgen en te bepalen welk team het dichtst bij de plek des onheils is. Het grote scherm in de commandopost geeft een real-time beeld van waar alle teams zich bevinden. Ook worden er hier beelden uitgezonden van de camera’s in de interventiezone. Waar het nodig is, kun je gemakkelijk bijsturen of direct versterking sturen”, benadrukt Pietro.

Pietro: “Via een ‘flashmessage’ is op de radio te zien hoe de situatie is en wat er gevraagd wordt. Dit helpt vooral op plaatsen waar veel geluid is; als je het niet kunt horen, kun je de boodschappen wél lezen. Daarnaast hebben we de positiebepaling die alles ook nog eens weergeeft.” Fleet Complete leverde de hardware en zorgde voor de configuratie van de software. Deze moest specifiek worden aangepast aan de omgeving door de oppervlakte en het reliëf van het terrein. “We konden tijdens de wielerwedstrijd in Gent al onze ervaringen met positiebepaling delen. Door deze ervaring heeft de politie van Binche ons ook gekozen voor deze klus”, vertelt accountmanager van Fleet Complete België, Frédérie de Pauw.

“Het grote scherm in de commandopost geeft een real-time beeld van waar alle teams zich bevinden. Ook worden er hier beelden uitgezonden van de camera’s in de interventiezone. Waar het nodig is, kun je gemakkelijk bijsturen of direct versterking sturen”

 

Pietro Zacco

 
  • Positiebepaling
  • POI’s zichtbaar waardoor snelle opvolging van radio’s door directie zone en korpschef
  • Via een ‘flashmessage’ is op de radio te zien hoe de situatie is en wat er gevraagd wordt
  • Visualisatie op groot scherm in de commandopost

Vrijblijvende prijsopgave