Afgelopen jaar werkte de politie van Binche mee aan een pilot, met als doel de communicatielijnen zo efficiënt mogelijk te houden met behulp van positiebepaling van Fleet Complete. Dit alles om de veiligheid te verbeteren.

Het merendeel van de bevolking kijkt uit naar de carnavalsperiode. De beveiligers daarentegen worden bij het idee alleen al soms ‘badend in het zweet wakker’. Niet zo vreemd, want: hoe hou je een feest van meer dan 100.000 mensen per evenement, zoals in Binche, in de hand? De bezoekers zijn in feeststemming, hebben vaak net een slokje te veel op en ontpoppen zich tot een ander persoon door hun carnavalskledij. Afgelopen jaar werkte de politie van Binche mee aan een pilot, met als doel de communicatielijnen zo efficiënt mogelijk te houden met behulp van positiebepaling van Fleet Complete. Dit alles om de veiligheid te verbeteren.

“Het is een groots evenement!” vertelt sergeant Jérémy Pâque van de brandweer van Binche. “Met 400 politieagenten, 300 veiligheidsmensen, 40 brandweermensen en een honderdtal gemeentearbeiders bewaken we de veiligheid van meer dan 100 000 carnavalsvierders. De organisatie van dit evenement begint al in november met het verzamelen van informatie van alle autoriteiten. Een kleine twee maanden later komt de ‘stoommachine’ van de organisatie pas echt goed op gang. Alles wordt in ‘sneltreinvaart’ in kaart gebracht. Van het opstellen van veiligheidsbarrières tot drankvergunningen en het in kaart brengen van de brandkranen; alles wordt tot in de kleinste details uitgewerkt.”

Innoverend werk van Fleet Complete

Om de veiligheid goed in de hand te blijven houden is innovatie noodzakelijk. Met de nieuwste technieken kan menig beveiligingsman met een gerust hart uitkijken naar het evenement. Dit jaar zette de politie van Binche een drone in om de locatie goed in kaart te brengen, met daarbij 21 draagbare radio’s van het ASTRID tetra netwerk. Deze radio’s waren uitgerust met nieuwe functiemogelijkheden zoals positiebepaling. Om dit te realiseren, contacteerden ze Fleet Complete. Hoewel het gebruik van deze techniek beperkt bleef tot de politie, kan nu al gezegd worden dat het succesvol was. Pietro Zacco, directeur operaties van de politiezone Anderlues/Binche vertelt over deze actie. “Het uittesten van positiebepaling was voor ons een test die alleen gebruikt zou worden door de politie. Op het terrein hebben we nu al grote voordelen ontdekt. Positiebepaling maakt het gemakkelijk om het team te volgen en te bepalen welk team het dichtst bij de plek des onheils is. Het grote scherm in de commandopost geeft een real time beeld van waar alle teams zich bevinden. Ook worden er hier beelden uitgezonden van de camera’s in de interventiezone. Waar het nodig is, kun je gemakkelijk bijsturen of direct versterking sturen”, benadrukt Pietro.

Pietro: “Via een ‘flashmessage’ is op de radio te zien hoe de situatie is en wat er gevraagd wordt. Dit helpt vooral op plaatsen waar de decibels om je oren toeteren; als je het niet kunt horen, kun je de boodschappen wél lezen. Daarnaast hebben we de positiebepaling die alles ook nog eens weergeeft.” Fleet Complete leverde de hardware en zorgde voor de configuratie van de software. Deze moest specifiek worden aangepast aan de omgeving door de oppervlakte en het reliëf van het terrein. “We konden tijdens de wielerwedstrijd in Gent al onze ervaringen met positiebepaling delen. Door deze ervaring heeft de politie van Binche ons ook gekozen voor deze klus”, vertelt de accountmanager van Fleet Complete België, Frédérie de Pauw.

Politie Anderlues / Binches Logo

 • Communicatielijnen zo efficiënt mogelijk met behulp van positiebepaling
 • POI’s zichtbaar waardoor snelle opvolging van radio’s door directie zone en korpschef
 • Via een ‘flashmessage’ is op de radio te zien hoe de situatie is en wat er gevraagd word
 • Visualisatie op groot scherm in de commandopost

FieldMap: toont op de kaart waar uw buitendienst zich bevindt

Met FieldMap krijgt u een totaal overzicht van:

 

 • Alle voertuigen en medewerkers op de kaart.
 • U kunt zelf aangeven of u de voertuigen wilt zien op naam van de bestuurder of op kenteken of op een door u opgegeven naam.
 • Op de kaart kunt u ook de adressen tonen welke voor u belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld uw klanten, leveranciers of projecten.
 • U kunt direct zien wie er wanneer in de buurt is van een adres op de kaart.
 • De gebeurtenissen zijn direct op de kaart zichtbaar zoals:
 • de snelheid waarmee de auto rijdt,
 • of het voertuig stilstaat
 • of het voertuig stationair draait.
Fieldmap desktop van de zijkant

Politie Interventie: efficiënte dispatching en gedetailleerde rapportages voor interventieploegen

Wat is de Politie Interventie oplossing?

De Interventie module is een geïntegreerd systeem bestaande uit soft- en hardwaremodules, speciaal ontwikkeld voor interventieploegen van de politie. Dit betekent snelle en adequate hulpverlening, waarbij ploegen automatisch naar incidenten worden genavigeerd en alle incidentgegevens direct digitaal ter beschikking worden gesteld.

Deskmap desktop interface

Radiovisualisatie: inzicht in de inzet van manschappen, ploegen en pelotons

Wat is radiovisualisatie?

Radiovisualisatie geeft de actuele positie van uw TETRA-radio’s weer op de kaart, waardoor personen, ploegen en pelotons (op)gevolgd, aangestuurd en verantwoord kunnen worden. Dit zorgt voor een adequate inzet en digitale ondersteuning van manschappen, ploegen en pelotons.

Radiovisualisatie desktop interface

Eén platform met alle oplossingen voor het beheer van uw wagenpark, materieel en mobiele medewerkers.