Blogs

Wet Aanwezigheidsregistratie leidt tot ‘wervositeit’ (in vlaanderen)

Wet Aanwezigheidsregistratie leidt tot ‘wervositeit’

De nieuwe wetgeving voor bouwondernemingen zorgt voor extra stress en werkdruk op de werf. Bouwondernemingen en bouwvakkers spreken steeds vaker over ‘wervositeit’.
Sinds 1 april 2014 is elke bouwonderneming voor een project van minstens 500.000 euro verplicht om alle op de werf aanwezige werknemers dagelijks elektronisch aan te melden bij de RSZ*. Wanneer dit niet gebeurt en de RSZ een controle uitvoert, is niet alleen de bouwonderneming in overtreding, maar ook de werknemer zelf.

De boetes zijn navenant: 600 euro voor de werknemer en maar liefst 6000 euro voor de bouwonderneming. Een administratieve medewerker die in de vroege ochtend een collega over het hoofd ziet, kan de bouwvakker en zijn werkgever met andere woorden een serieuze financiële kater bezorgen. 

Rik Hinnens, gedelegeerd bestuurder bij Wycor, bevestigt dit. “De nieuwe wet inzake aanwezigheidsregistratie zorgde in het verleden al voor extra druk op onze medewerkers. Want wanneer meldingen manueel moeten gebeuren, kan al eens iemand over het hoofd worden gezien. Dit creëerde een zekere spanning binnen het bedrijf en op de werf.”
Ongeveer 7000 bouwbedrijven vallen onder deze verplichte aanwezigheidsregistratie, die logischerwijs voor heel wat extra stress of ‘wervositeit’ zorgt. 

 

+