Blogs

Van beeldvorming naar verbetering

Wat me als dienaar van de publieke zaak, ambtenaar zo u wilt, moeilijk blijft vallen is de beeldvorming rond mijn professie, de beeldvorming rond mijn persoon zelfs. Ik vind het moeilijk dat men vergeet dat het dienen van de publieke zaak uitsluit dat er vanuit financieel- of carrièreperspectief wordt gewerkt. Mijn motivatie komt enkel en alleen voort uit de zorg voor een vlekkeloos draaiende overheid.

Verbetermogelijkheden genoeg

Het publiek, de burger, de belastingbetaler tevreden te houden in een tijd waarin alle zekerheden verdwenen lijken is mijn inspiratie, maar ook mijn frustratie. Mogelijkheden om zonder extra kosten de kwaliteit van onze dienstverlening naar een hoger plan te tillen zie ik vaak genoeg. Zo vaak dat ik me soms afvraag: het kan toch niet zo zijn dat ik de enige ben die kansen signaleert?

Natuurlijk, ik besef best dat we niet erg van het veranderen zijn. Naïef ben ik zeker niet: ik weet dat verandering energie vraagt. Maar geloof me, de verbetermogelijkheden die ik zie hoeven echt niet veel verandering te betekenen: iedereen laat zich immers motiveren door ‘beter doen’, door meer te doen met minder, door enthousiasme over de kwaliteit van de dienstverlening.

Verbetering in de praktijk

Laat ik een voorbeeld schetsen van een eenvoudige verbetermogelijkheid. Een verbetermogelijkheid die resulteert in een combinatie van voordelen: minder kosten, minder uitstoot, minder beslag op openbare ruimte en voor de betrokken medewerkers van mijn departement: minder bijtelling.

Alle voertuigen met een geel kenteken van het departement worden niet langer aan een persoon, maar aan een gemeenschappelijke pool toegewezen. Deze voertuigpool is beschikbaar voor medewerkers die om eigen redenen moeten kunnen beschikken over automobiliteit. Deze medewerkers kunnen door de combinatie van reserveringssoftware en een persoonlijke pas ritten reserveren en de voor hen gereserveerde auto binnen gereserveerde tijd openen en gebruiken. De toepassing van een slimme app maakt vlootbeheer, onderhoud, schademeldingen en inzetbaarheid tot een fluitje van een cent.

Ik voorzie nog veel meer verbetermogelijkheden waar ik u deelgenoot van ga maken en ben benieuwd of u, burger en belastingbetaler mijn suggesties waardeert en ze wellicht ook in uw eigen praktijk toepasbaar acht!

Uw belangstelling gewekt? Download ons ‘Gemeente magazine’.

Download ons Gemeente magazine