Blogs

Hoe organisaties kunnen besparen op hun wagenpark

14 april 2015 te Amsterdam 

Van carsharing naar fleetsharing

Fleet Complete brengt Fleetsharing op de markt, een innovatief product waarmee de Nederlandse Defensie een grote efficiencyslag op zijn wagenpark kon maken.

  • De technologie voldoet aan de hoogste veiligheidseisen
  • Het systeem biedt bijna 100% bedrijfszekerheid

Veel organisaties kampen met een inefficiënt wagenpark; auto’s die stil blijven staan of juist teveel kilometers maken. Door het wagenpark opnieuw in te richten, kunnen grote besparingen worden gerealiseerd. De deeleconomie leidt ertoe dat initiatieven als Greenwheels, Car2Go en Snappcar als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook bij bedrijven vindt een denkomslag plaats van beschikbaar stellen van auto’s naar het beschikbaar stellen van mobiliteit. 

Wagenpark van voertuigvolgsysteem dat behoren tot Ministerie van Defensie.

Klaas Collet, directeur Fleet Complete zegt: ‘Het gaat bij veel organisaties niet om een bedrijfsproces dat als primair wordt gevoeld. Bij bedrijven hoor je vaak: “we zijn liever met de klant bezig.” Begrijpelijk, maar het wagenpark is vaak wel een grote kostenpost waar door fleetsharing grote bezuinigingen op kunnen worden gemaakt.

Binnen de zakelijke markt is de afgelopen jaren het besef ontstaan dat voertuigen die niet of nauwelijks worden gebruikt een onverantwoorde druk leggen op budget, milieu en ruimte. Dit laat zich slecht rijmen met begrippen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, CO2-neutraal ondernemen en kostenbewust ondernemen.

Fleetsharing stelt organisaties in staat om de omvang en efficiëntie van het wagenpark te optimaliseren. Geavanceerde reserveringssoftware, stabiele voertuigregistratie en ontgrendelhardware stellen het wagenpark voor afgebakende periodes beschikbaar aan gebruikers.

Dit jaar wordt Fleetsharing geïmplementeerd bij maar liefst 4800 auto’s van Defensie. Een omvangrijk traject waarbij het product werd geperfectioneerd, met name op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Er lag een omvangrijk pakket van eisen op tafel waaraan werd voldaan en Defensie stelde de bedrijfszekerheid op 99%.

Collet: ‘Bij Defensie had het besluit een enorme logistieke consequentie; er worden hier dagelijks 30 auto’s omgebouwd die ergens vandaan moeten komen. Maar het is do’able en het wordt met een heel klein team geregeld.’  

Klaas Collet bij wagenpark van Defensie. voertuigvolgsysteem van Fleet Complete.

Projectleider Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer (PNOD), luitenant-kolonel Jaap de Graaf over de samenwerking: ‘De ervaring die we gezien hebben bij Fleet Complete, de flexibiliteit, het meedenken in oplossingen en meedenken in het aansluiten van systemen is echt een grote pre. Bij het testen zijn we altijd tot acceptabele oplossingen gekomen. Ik heb niet het idee dat ik tegenover een leverancier zit, maar tegenover iemand die bereid is zijn systeem zo aan te passen dat we allebei tevreden zijn. Uiteindelijk draait het in zo’n traject om vertrouwen, ervaring en kwaliteit.’
 

Fleet Complete ziet Defensie als voorloper in de markt en voorziet dat fleetsharing de komende jaren aan populariteit gaat winnen.

 

Over Fleet Complete:

Fleet Complete ontwikkelt al meer dan vijftien jaar uren- en ritregistratiesystemen voor werknemers die buiten de deur werken. Door 100% betrouwbare en feitelijke informatie te verschaffen, maakt Fleet Complete organisaties transparanter en efficiënter.