Blogs

En nu gaan we het allemaal anders doen

“En nu gaan we het allemaal anders doen…”, zo’n oneliner die je rond de jaarwisseling veel hoort. Of het nu gaat over gewicht, beweging of drankinname: we gaan het allemaal anders doen. Het liefst vandaag nog.

Wat is het dat ons doet blijven geloven dat verandering mogelijk is, zelfs als het gaat om in vele jaren aangeleerd gedrag. Wat is het bovendien dat ons verandering eindeloos doet uitstellen, om op een gegeven moment blijmoedig mede te delen dat we nu echt – maar dan ook écht – 180 graden zullen draaien.

Is dit het karaktercomponent dat ons doet ontkennen dat we zelf debet zijn aan de verschrikkelijkheden die ons overkomen? Dat ons altijd maar naar anderen doet wijzen? We zien wel de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in het eigen oog. Resulterend in de houding; laat die andere maar veranderen, ik hoef niet…

Of zijn we uiteindelijk te belazerd om eerlijk te zijn over ons eigen falen en onze eigen tekortkomingen? Hebben we allemaal een masker op? Een te dikke bos met veren op onze kont? Is dat het? Keeping up appearances; we zijn er goed in.

Het zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat een directeur over het algemeen met een wat hoger salaris thuiskomt dan een uitvoerende kracht. Deze directeur is immers bezig met het ten uitvoer brengen van zijn strategie. Bezig zijn met het heden? Hoeft niet. Heeft hij namelijk goed geregeld, georganiseerd en geautomatiseerd. En wel zo goed dat hij met cijfers kan onderbouwen dat verandering, verbetering en beweging de constante elementen zijn waar aandacht aan moet worden besteed.

Met een lading objectieve cijfers en keiharde feiten dwingt deze directeur verandering, verbetering en beweging af. Een eenvoudige opgave? Absoluut niet. Niet geheel onlogisch dat het gros van de uitvoerenden geen zin heeft om verandering af te dwingen. Maar hoe komt deze directeur eigenlijk aan zijn geliefde, keiharde data?