Blogs

De kunst van het weglaten

Blog: De kunst van het weglaten

Amsterdam, Zaterdagavond. Een koude wind waait door de Reguliersbreestraat. Een echtpaar verlaat net het theater en wordt aangesproken door een voorbijganger in een lange regenjas. Haastig vraagt hij: “Kunt u mij vertellen hoe ik snel bij het centraal station kan komen?” De echtgenote antwoordt: “Daar, bij die toren, die nu achter dat grote groene net verborgen is, ze zijn ‘m aan het restaureren, ja, dat gaat nog wel even duren hoor, het is en blijft Amsterdam hè. Maar dat gebouw daar, dat is dus De Munt. Afijn, bij De Munt gaat u rechts, pas op want daar mag u dus niet in hoor. Oh, u bent te voet. Nou dan kunt u dus rechts bij de toren en dan…” De echtgenoot onderbreekt zijn vrouw op vriendelijke wijze: “Meneer, gaat u bij de stoplichten rechtsaf en blijf dan de straat volgen.”

De kunst van het weglaten.

Beperk je reactie tot dat wat écht van belang is. Besef dat wat voor de één belangrijke informatie is, voor de ander volstrekt irrelevant is. Gaat het om bedrijfsvoering, dan draait de kunst van het weglaten om het filteren van data die voor jouw bedrijfsrol van belang is. Ben je verantwoordelijk voor een tijdige en financieel afgebakende oplevering van een project, zorg dan dat je informatie ontvangt die specifiek betrekking heeft op tijd en kosten. Zorg er daarnaast voor dat systemen zo zijn ingericht dat je automatisch wordt geïnformeerd wanneer deeloplevering van projectactiviteiten niet tijdig geschiedt. Zo hoef je je niet dagelijks in de tijdsbesteding van je medewerkers te verdiepen –heb je er überhaupt wel tijd voor?– op zoek naar mogelijke risico’s en problemen. In plaats daarvan krijg je deze problemen automatisch aangeboden wanneer deze zich voordoen.

Klinkt logisch toch? De praktijk werkt helaas vaak anders. De reden: wanneer het gaat om de automatisering van bedrijven, verdiepen we ons te weinig in de kernbehoefte. We focussen ons onnodig op afgeleiden van eeuwenoude, gedateerde werkwijzen en richten ons op ERP die allerlei prachtige spreadsheets faciliteert. Maar beseffen dat deze spreadsheets worden samengesteld en gelezen nadat het leed allang geschied is, dat doen we niet.

Preventief digitaal fouilleren? Graag. Wat we nodig hebben zijn systemen die ons vertellen dat zaken verkeerd dreigen te gaan, in plaats van systemen die ons pas achteraf laten zien dat het fout ging. Hoe? Door de systemen van Fleet Complete te combineren met uw ERP. Door te beseffen dat uw leverancier van automatisering meer belangstelling voor uw bedrijfsprocessen moet hebben dan voor ERP. Door te beseffen dat transparantie anno 2015 een absolute voorwaarde is om succesvol te kunnen zijn. En, niet geheel onbelangrijk, dat handmatige administratie in de basis resulteert in onbetrouwbaarheid.