Blogs

De belangrijkste zakelijke trends van 2017

Het tempo van veranderingen binnen het bedrijfsleven is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Voor bedrijven van elke omvang kan het moeilijk zijn om alle ontwikkelingen bij te benen. Hoe kunnen zij in 2017 het hoofd boven water houden?

De opkomst van ‘smart’ technologie heeft het bedrijfsleven op alle fronten getransformeerd. Tegenwoordig is het voor ondernemingen van groot belang om inzichten uit big data te putten en snelle ondersteuning te bieden voor de veranderende bedrijfsagenda. Of het nu gaat om nieuwe manieren om technologie in te zeten, ‘agile’ processen te integreren, nieuwe softwaremodellen te verkennen of bescherming te bieden tegen cyberaanvallen, in 2017 is het van cruciaal belang voor bedrijven in elke sector om op de hoogte te blijven van nieuwe methoden voor het vergroten van hun efficiency en marktrelevantie.

Uw digitale omgeving beschermen

Veel eigenaars van kleine ondernemingen denken dat hun organisatie niet interessant is voor cybercriminelen. De laatste ontwikkelingen tonen echter een heel ander beeld. De afgelopen vijf jaar wezen diverse rapporten over internetbeveiliging op de opmars van kwaadaardige e-mailberichten die op kleine bedrijven zijn gericht.

Naarmate de aard van uw bedrijfsactiviteiten verandert, verandert ook de aard van cyberbeveiliging. Als uw bedrijf over gevoelige informatie beschikt die cybercriminelen kunnen kapen met ransomware, is de kans groot dat u een doelwit vormt.

Dit houdt in dat zelfs kleine ondernemingen in 2017 extra personeel zouden moeten aantrekken om hun bedrijfsgegevens te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Big data inzetten

Het analyseren van big data om nieuwe inzichten op te doen was in het verleden louter voorbehouden aan grote ondernemingen. In 2017 zal het gebruik van big data-platforms echter uitgroeien tot de norm voor bedrijven van elke omvang. Het goede nieuws is dat deze platforms tegenwoordig niet langer peperduur zijn.

De ICT-sector maakt een opleving door. De moordende concurrentie in deze markt draagt bij aan betaalbare prijzen en legio keuzemogelijkheden voor elke klant. Het Internet of Things (IoT), dat gebruikmaakt van slimme technologieën, behoort niet langer tot het domein van science fiction-films, maar is uitgegroeid tot een realiteit. Er is sprake van een overvloedig aanbod van software-, hardware- en cloud-oplossingen voor het verzamelen en analyseren van data. Deze zijn geschikt voor ondernemingen in alle soorten of maten, van lokale dienstverleners tot grote onderwijsinstellingen.

Nu de meeste transacties online plaatsvinden en bedrijven hun focus richten op ‘business to people’-strategieën, biedt het analyseren van big data niet alleen inzicht in de bedrijfsprestaties. Het draagt ook bij aan snelle en effectievere klantenservice. Dit kan u een voorsprong op de concurrentie bezorgen. Met behulp van big data-platforms kunt u diverse handmatige taken automatiseren, bedrijfsmiddelen accuraat traceren en plannen, uw werkcapaciteit verhogen met hetzelfde aantal werknemers en de klantentevredenheid verbeteren.

Nieuwe technologieën maken meer tijd vrij, en het gezegde ‘tijd is geld’ blijft onverminderd geldig.

E-mail vervangen door nieuwe tools

Hoewel e-mail voorlopig een prominent communicatiemiddel zal blijven, zijn er diverse nieuwe communicatietools bijgekomen die voor een verandering zorgen van de interne en externe interactie van bedrijven. Communicatie-apps zoals Slack zorgen voor aanzienlijke reductie in het e-mailgebruik. Dit komt omdat ze bijdragen aan snellere interacties en bedrijfsprocessen. Met deze apps kunt u allerhande projecten beheren, de juiste mensen samenbrengen, effectievere boodschappen samenstellen, bestanden uitwisselen en kennisgevingen van nieuwe berichten aanpassen om ruis te minimaliseren.

Het zakelijk gebruik van deze tools zal in 2017 fors toenemen.

De economie van on demand diensten

Een andere prominente trend die exponentieel zal blijven groeien, heeft betrekking op on demand diensten. Met de opkomst van de nieuwe ‘gig economy’ (de ad hoc-economie) creëren on demand diensten als Uber en Workfast nieuwe arbeidskansen. Ze stellen mensen in staat om te werken op basis van beschikbaarheid. Consumenten profiteren op hun beurt van grotere eenvoud en aanmerkelijk betere prijzen.

Bedrijven kunnen met slimme nieuwe technologie steeds meer doen met steeds minder, hun processen stroomlijnen en hun bedrijfsactiviteiten optimaliseren. Ze doen steeds vaker een beroep op de diensten van freelancers om kosten te besparen en de flexibiliteit te vergroten. Deze trend zal zich in 2017 met name doen gelden in het MKB, en het is heel goed mogelijk dat het omarmen van deze ontwikkelingen meer voordelen dan nadelen oplevert.

Er zal altijd sprake blijven van innovaties die bedrijven ertoe aanzetten om op nieuwe manieren te werken. Bedrijven die in deze tijd succes willen boeken, moeten flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. Bedrijven die meevaren op de golf van nieuwe trends zullen in 2017 niet alleen het hoofd boven water kunnen houden, maar ook innovatieve oplossingen kunnen inzetten als hefboom voor succes.