Blogs

Betekent inzicht in jouw buitendienst privacyschending?

blog-privacyschending
De inzet van onze blackbox levert ontzettend veel data op die jij vervolgens kunt gebruiken om efficiënter te plannen en de administratie in te richten. Als ik praat met onze klanten dan merk ik dat er veel vragen zijn rond privacy. Het volgen van auto’s wordt snel gezien als het controleren van werknemers. Een Big Brother gevoel. 

Privacy…bestaat het nog?

Het lijkt erop dat privacy een achterhaald begrip is geworden. We laten overal digitale sporen achter. Plat gezegd worden deze gebruikt door bedrijven om achter onze voorkeuren te komen en zo advertenties en producten op je af te stemmen. Dat is in het meest positieve geval. We weten nu met Wikileaks en de NSA affaire dat we eigenlijk ook in de gaten worden gehouden door onze overheden. Sommige mensen vinden dit geen verkeerde ontwikkeling: ‘Als je niks te verbergen hebt, waar maak je je dan druk om?’. Het andere kamp voelt niks voor een controle vanuit overheid en bedrijfsleven op ons doen en laten online.

Het doel van data

Apple verzamelt via de GPS van onze smartphones data over onze ‘whereabouts’. Waarom is niet duidelijk. Met onze Blackbox is het doel duidelijk: met de data willen we het bedrijf beter maken. Bij begeleiding van onze implementaties merk ik dat het essentieel is om transparant te zijn naar het personeel. De werknemer hoeft geen briefjes meer in te vullen en er worden minder fouten gemaakt. Planningen zijn beter te maken en het bedrijf is flexibeler te besturen. Ik krijg dan eigenlijk nooit weerstand. Het doel is helder.

Hoe zit dat bij jou? Is privacy een issue op de werkvloer?